Krydda vardagslivet

På sommaren känner man sig lite naturligt snygg och fräsch på något sätt. Men såhär års skulle en totalrenovering behövas. Blek, torr i hyn, trött, lönnfet av julgodis. Håret ska vi inte tala om... Just nu när bebisen är fyra månader så är det hejdå fina, fina gravidhår. Hallå tappa mängder. Det är kallt och blåsigt ute. Folk får magåkommor till höger och vänster. Lite allmän ångest. Den glada julen är slut. Hyacinterna nickar visset åt mig när jag går förbi och sjunger liksom med i en trist låt. Chokladaskens äckligaste praliner skramlar sist kvar på botten. Granen barrar fast den är av plast. 

Men det blir ju ännu värre om man gräver ner sig helt i ett tråkträsk och bara gnäller runt. Den sprider sig liksom den där fula gnällbacillen, just som magåkommorna jag nämnde nyss. 
Jag tycker om att pyssla och göra något kul av det enkla. Liksom piffa till en vanlig fruktstund eller göra barnens fredagsmys lite extra kul. Baka bullar är också en favoritsyssla som alltid piggar upp. Glad musik på lite högre volym än du brukar ha när du viker tvätt, diskar, lagar mat eller städar gör det verkligen så mycket roligare.
Nej tack, jag avstår! Kanske någon bittert tänker.  Fy vad överklämkäck denna människa är! Men vet ni vad jag kommit underfund med? Jo när världen känns galen, ond och kall, när vardagen känns trist och grå då är det viktigare än någonsin att hitta källor till glädje. Då gäller det att ösa på och ta i ännu mer för att glädje o frihet ska ljuda högre än suckar och klagan. Ibland kan det kännas som att köra huvudet i en vägg. Folk beter sig tjurigt och elakt omkring en. Ibland har man otur att hamna i knepiga sitsar som dem jag nämnde om i mitt förra inlägg. Men aldrig någonsin ska man ge upp för det. Hela livet självt är ju som ett äktenskap med nöd och lust. Ibland är det så mycket nöd att man nästan drunknar i magkatarr och oro. Men rätt vad det är kommer lusten tillbaka likt en stilla susande försommarvind i hängbjörken, likt solens strålar som glittrar på havet, likt doften av nyklippt gräs, nytvättade lakan som fladdrar i vinden, skramlade kaffebrickan i bersån. Likt en stilla smekning av din själ så återvänder lusten till att vilja och orka allt igen. 
Här kommer lite nya och gamla foton på hur jag försöker förgylla just livet i detta hus. Jag uppmuntrar dig att söka just dina källor till glädje under detta nya år

.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna