Blåbärssockerkaka

Det är nu när vintervindar börjar vina runt knuten och dagarna är som kortast som man inte får glömma vissa skatter. Då tänker jag på foton och filmer från sommarens glada dagar. Även, inte minst, på de nyttigheter som kanske plockats och frysts in i somras.  I min lilla frys trängs årets klarbärsskörd med rabarber från min snälla granne, vinbär från våra buskar och blåbär som jag och mina föräldrar plockat. Det är en så lyxig känsla att kunna gå ner och fiska fram något därifrån en gråmulen dag. Ätbara sommarminnen helt enkelt.
Igår fick det bli blåbär. Jag hällde några i en gryta med bara lite vatten i. Så värmde jag det försiktigt så de inte kokade sönder. En ljuvlig, gammaldags doft spred en skön känsla av hemtrevnad i huset. En sockerkakssmet vispades ihop och breddes ut i en liten långpanna. Sist fiskades, med en hålslev, de tinade blåbären upp och ströddes över sockerkakssmeten. Den bakades som vanligt då blåbären inte tyngde ner smeten så den kunde riskerat att bli för kompakt. Det blev en härligt god kaka tyckte mina små provsmakare och jag. 
Spadet som blev kvar efter blåbären fick bli blåbärssoppa i en mugg. Så gott och nyttigt. Jag tillsatte inget socker i det utan den avnjöts med den naturliga smaken.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna