Burkmat...Whaaat?!?

Jag var i mataffären häromdagen. Jag känner stor tacksamhet över att ha pengar, kunna handla och ha ett hem att bo i. Men jag känner också stor trötthet på att vara fast i korv-, köttbullar-, kycklingfilé- och köttfärsträsket. Jag tycker fortfarande det är en stor utmaning att vara den som har ansvaret för att göra en familj nöjd, mätt och glad. Det är kul om man kan lyckas med en kost som är både nyttig, spännande, lockande och varierande. Det är härligt att få höra orden: "Tack, vad gott det var!" när man stått där vid spisen och kämpat ett bra tag. Ibland en hel förmiddag med disk som ska plockas undan, mat som ska förberedas och lagas. Ny disk som ska rengöras med stora grytor, plåtar och formar. Jag älskar att diska utomhus på sommaren t.e.x. på scoutläger eller hemma i trädgården när vi har grillat ute. Då kan man ha två baljor och skvätta ner på gräset bäst man vill. Hemma i köket känns det trångt och bökigt ibland. Men nog slutgnällt om det, tillbaka till mataffären. Jag trivs med att laga mat från grunden och har inte använt mig mycket av burkmat hittills. Har väl tänkt att det inte är så gott eller nyttigt. Men häromdagen köpte jag iallafall en burk med en thailändsk grytblandning. Det var kokosmjölk, grönsaker och krydda färdigt i. Så behövde man bara tillsätta något slags kött. Jag tillsatte tärnad kycklingfilé som jag stekte först. Sedan köpte jag även två burkar med vattenkastanjer och bambuskott. Så blev det lite mer grönsaker. Till det kokade jag ris. Jag köpte även asiatiska wok-grönsaker i frysdisken som jag värmde i lite olja i stekpannan. Det blev SÅ gott. Att tillsätta lite extra kött och grönsaker till burkmat gör att den blir mycket bättre, o det är jag så glad att jag har kommit på. Himmel så skönt med allt som kan underlätta och snabba på matlagningen.

Igår hade jag en älskad barndomsvän på besök. Så mysigt att få tid att umgås. Jag visste inte vad jag skulle bjuda på för något gott och smidigt. Min dag är ganska uppdelad då skolbarnen slutar vid olika tider och ska hämtas och det finns inte mycket tid att stå vid spisen. Jag åkte till mataffären i hopp om att bli inspirerad. Det blev en färdig rund pajdeg, två burkar konserverade kantareller, grädde, riven ost och en liten rund burk med kantarellmjukost. När jag kom hem rullades degen ut i en pajform. I en skål vispade jag samman två ägg, 1 dl grädde, hela burken kantarellmjukost, de konserverade kantarellerna och lite salt. Sedan hällde jag blandningen över pajdegen och sist lite riven ost på. Det blev en riktigt god paj med sallad till. Min väninna hälsar och den var så god att vi inte ens hann ta ett fint foto hit till bloggen, bra betyg alltså.

Tips nummer tre är gulaschsoppa på burk. Den går att äta som den är. Men vill man ha den lite matigare så kan man göra som jag gör idag när svärmor kommer på besök. Jag hade några kokta potatisar över i kylen som jag tärnade ner. Sedan har jag kokat lite grytbitar med nötkött vid sidan om så de hinner bli lite möra. Så rörs alltihop samman i en gryta och bara värms tillsammans. Så gott med en klick creme fraiche och lite bröd till.

Så som ni ser det där med burkmat är inte så dumt, speciellt om man lägger till lite extra potatis, grönsaker eller kött. O du, man måste inte alltid avslöja att man tagit hjälp av en burk, påse eller liknande. Säger någon att det var gott, så kan man bara säga TACK. Så länge ingen frågar efter receptet så har du inte ljugit. Det där med att vara en modern kvinna på 2000-talet... I love it!


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna