En vit julgransmatta lyser upp i mörkret

Jag har hittills använt mig av julgransmattor som är ganska stora,tunna och klassiskt rödrutiga. De liknar mer en duk och ligger inte still så snyggt som jag vill. Så i år var jag sugen på att hitta något riktigt fint och nytt att ställa granen på. Jag letade runt i vår källare och hittade en virkad fyrkantig vit fin sak. Tror kanske den var tänkt som överkast i en vagga. Men nu är bebis stor och vaggan används inte mer. Då kan det fina överkastet komma till ny glädje. Jag hade ett gammalt vitt lakan i källaren som var trasigt och sparats till fönsterputs och dylikt. Av det klippte jag till en bit lika stor som det lilla överkastet. Så lade jag det under på golvet och överkastet ovanpå. O så fint det blev som julgransmatta. Jag behövde inte ens åka till affären. Sedan virade jag löst en spetsduk kring julgransfoten och knöt ett rött band med rosett runt. Det blev vackert och jag är så nöjd. Det var faktiskt fint med vit matta, det lyser upp. Jag har inte klätt eller tänt granen än, men det är kul att pyssla lite i taget.

Det där med något ljust i mörkret är kanske precis vad vi behöver just nu när vi är inne i årets mörkaste tid. Världen kan upplevas mörk även under den ljusaste sommardag. Så det behöver inte alltid bero på årstid. Men det känns ännu tyngre såhär års. Människor som strider och sysslar med avund. Våldsdåd som sker både i världen och på nära håll, som tidningar och sociala medier på nätet överflödas av. Det finns så mycket mörker i form av sociala mediers oändliga för och emot, debatter och falska sidor, hat som föder hat. Hemska filmer och våldsamma spel som man kan välja att mata sig med dagligen, timme efter timme. Blandat med droger och alkohol kan det få fasansfulla konsekvenser. Det är inte sällan som superhjälten dyker upp i reptilhjärnan på fulla helgfirare och gör att allt slår slint precis.  Inspirerad av våldet man matat sig med och snetänd av alldeles för mycket droger och alkohol så kan man skada både sig själv och omgivningen.
Men det kan också ske i nyktra tillstånd en helt vanlig vardag. Då folk väljer att ge sitt hat näring, späder på sin ilska, struntar i självbehärskning och låter hela det mörka registret få fullt utlopp. 
Man fryser, det känns mörkt och tungt för alla.

Jag stänger av min mobil och tv.n. Låter huset få vara tyst nu när liten nyss har somnat i vagnen en stund. Jag viker ihop tidningen och lägger den ifrån mig. Så går jag in i min sal och sätter mig i vita soffan. Vintersolen skiner in genom fönstren och lyser upp hela rummet. Fönstren som nog inte var så perfekt putsade avslöjas, dammet syns på golv och möbler. Men det gör inget för jag ska ju ta tag i det sedan när jag kan väsnas igen då liten är vaken. Jag lutar mig tillbaka med en suck och undrar vart världen är på väg när folk strider och bråkar i stort och i smått, på landet och i stan, i kungadömen och riken.

Men så tar jag fram min bok, en bok med kloka citat och ord som man kan läsa dagligen. Den har jag fått av goda vänner i present. Den är lite som en skatt för mig och balsam för min själ. En själ som kan bli lite uppgiven och trött ibland på all smuts och damm både i huset, samhället och världen. Så öppnar jag skatten och hoppas på några goda ord som ska leda mig till bättre tankar. Jag blir i vanlig ordning inte besviken. Likt solen som lyser upp mitt älskade hem så lyser de tröstande, styrkande orden upp mitt inre." Välj ljuset framför mörkret", lyder överskriften. Det blir varmt, ljust och skönt igen där på insidan. "Natten går mot sitt slut och dagen är nära." står det i texten som följer. En tår letar sig fram i ögonvrån, himmel vilka hoppfulla ord. Att det väntar ljusare tider för den som vill välja att fokusera på det. Jag går till min köksalmanacka och inser att vintersolståndet är snart här. Så dagens ord passar på många vis. Den mörkaste tiden är snart förbi...Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig