Julpsalm i frostig advent

"...Den späda rosen fina,
som doftar salighet,
i mörkret skall den skina,
besegra dunkelhet..."
(Ur "Det är en ros utsprungen")

Det finns så många fina gamla sånger som sjungits genom olika tider. De är lite av en dold skatt. Om man lyssnar noga till orden så är de ofta fulla av tröst. De påminner om att tröst är något som folk behövt genom alla tider. Tröst, kämparglöd och styrka.

Jag älskar att umgås med äldre människor som min mormor och farmor när hon levde. De har massa "hyss" för sig under hela året. Roliga saker som lyser upp och bär en fram genom olika tider på året. En del av "hyssen" gör många andra nu också, men en del tillhör gamla traditioner. De uppskattar jag och vill bevara så gott jag kan. Det är vitmossa och lingonris till advent (eller lav är det kanske om man ska vara korrekt). Det är silkespapper i vitt och rött. Som viks och klipps, fluffas och viras runt pelaren på vedspisen och runt en grillpinne som pynt till maten. Det är ostkaka och ystning av ost. Stöpa ljus och göra julgodis. Pynt till jul och fastlagsris runt påsk. Lökar i jorden på hösten och blommor till våren. En massa roliga saker som piggar upp och gläder alla sinnen året om. Det ser fint ut, det känns roligt, det sprider väldoft och smakar gott. Sedan får man prioritera hur mycket pyssel man hinner i jämförelse med hur mycket tid man har just det året. Alla år ser ju olika ut. Men oftast tycker jag att när man väl sätter händerna i något pyssel så brukar det ge så otroligt mycket ro och glädje. Fast man inte ansåg sig ha tid så fick man istället en stunds ljuvlig tid.

I morse var jag och mini på promenad och plockade lingonris. Vi ska fixa en krans till storasyster som ska gå luciatåg. Mellansyster ska ha glitter i håret men från och med fyran så är det lingonkrans som gäller. Det är så vackert och en väldigt fin tradition. En kompis till henne kommer också hit, så ska vi fixa kransarna tillsammans.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna