Megasnabbt lunchtips & helgens kalkon

I helgen skulle min man på julbord med jobbet. Så jag frågade mina stora tjejer om de ville ha julbord hemma. Jaa, vad mysigt! blev svaret. Så bad jag dem tänka ut vad jag skulle handla. Kalkon stod högst upp på listan. Medan de var i skolan sista dagen före jullovet så åkte lillasyster och jag på kalkonjakt. Några affärer hade ingen men så hittade vi en på 3700 gram till ett schysst pris. Vi lät den tina i källaren under natten och så skred vi till verket under lördagen. Vi fyllde den med lök och morötter. Någon riktig fyllning med bröd och sådant får jag prova nästa gång. Sedan blandade vi soja, flytande margarin, salt, peppar och lite honung i en skål som tjejerna sedan penslade kalkonen med. Sedan in i ugnen där den östes emellanåt. Vi använde stektermometer så slapp vi hålla reda på tiden. Till detta hade vi potatis, brunsås, lingon och majs. Det blev jättegott då vi njöt med tända ljus och irländsk julmusik. Tjejerna överraskade mig genom att klä på sig sina finaste klänningar. Då blev jag så glad och rörd. Älskade ungar vilken lycka ni ger mig. 

Kalkon ger en så fin mättnad då det är både nyttigt och gott. Varken svårsmält eller för fett. Jag kan verkligen rekommendera att våga sig på det om man aldrig testat. Det är inte alls så avancerat.

Efter åt vi björnbärsjello med grädde. Den serverades under festliga former med tända tomtebloss och lite nobelmiddagfeeling. Sedan dansade tjejerna till ett dansspel. Liten som nyligen lärt sig gå studsade med och fnissade med sina storasystrar. Själv skötte jag disken och kokade polkaknäck under tiden. Jag följde ett vanligt knäckrecept. På slutet hällde jag i polkagrisbitar som jag stött i en mortel. Vi somnade med ett leende efter en väldigt mysig kväll. Tänk att man kan förvandla en enkel kväll i ett rött hus i en by på landet till en alldeles sagolikt festlig kväll. Med lite mat, musik, ljus och finklänningar. Det blir ett fint minne för mig och barnen...och en återkommande tradition bestämde vi tillsammans. 

Igår testade jag en snabblunch i form av nudelsoppa. Jag hade en burk med färdig nudelsoppa. Sedan kokade jag lite extra "vanliga" nudlar som vi blandade i. Det blev så gott.  

Jag älskar julmat. Men skulle du vilja variera dig lite framöver emellan julborden så har du iallafall här två tips. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig