Håll dig varm

"Hej då jag älskar er. Va rädda om er! Håll er torra och varma." säger jag varje dag såhär års till mina barn när vi säger hej då vid skolan på morgonen. Det innebär att de vid behov ska ha fleece under jackan istället för att gå och frysa på rasten. Om strumporna blir blöta så har de reserver på hyllan som jag lagt dit. När vår yngsta snart börjar förskolan får hon en egen hylla. Där ska regnkläder, varma ytterkläder, extra innekläder, tofflor, skor och stövlar vara. Blöjor skickar vi också med.

När jag far runt som springvikarie i barnomsorgen, som jag snart ska igen, har jag en stor påse i bilen. För när man inte är på samma ställe med egen krok, hylla och garderobsplats får man istället ha sitt förflyttningsbara kit i bilen. Det är gummistövlar och regnkläder. Innetofflor och uteskor. Termobyxor och alla andra varma kläder som kan behövas när man är ute med barnen på jobbet. Kanske ett ombyte också då man inte helt sällan blir spilld på. Ibland en lunchlåda också.
Som vuxen får man förbereda sig själv för jobbet. Det är ju inte något jobbigt utan vore väl ganska omoget att klaga över det. Eller tro att någon annan ska göra det åt en. Vi måste ju alla jobba och dra vårt strå till stacken. Så länge vi mår bra och är unga.
Min dotter har prov i skolan. Det förklarades så bra i boken om varför vi jobbar:
För att tjäna pengar och ha råd att betala allt.
För att vi tillsammans behövs i samhället - vi hjälper faktiskt varandra genom det vi producerar eller de tjänster vi utför i vårt yrke. Det skulle inte fungera att man själv var sin egen mathandlare, läkare, biltillverkare...o.s.v. Vi behöver varandra.
Det förklarades även att en del av att arbeta är att man också får kollegor som ibland kan bli ens goda vänner. Inte alltid är det väl så, men det är ju så mycket trevligare om det kan få bli så.

Jag tänker på de barn som är ensamma och aldrig har någon som pysslar om, packar saker och ser till att allt är som det ska. Det glöms saker här ibland och jag är på inget vis den perfekta mamman. Men jag försöker iallafall göra mitt bästa och vill ge mina barn omsorg och kärlek.
Vi vuxna behöver ju inte ta hand om varandra på det vis som vi ska göra mot barn. Men hur kan vi då visa omsorg och ta hand om varandra vuxna emellan?
Inte såra med flit eller av lathet för att man inte orkar eller vill bry sig. Utan faktiskt anstränga sig lite för varandra. Inte va avundsjuk eller missunnsam, utan gläds med varandra istället när det går bra för den ena. Varför? Jo för att det känns bättre att va snäll än att bete sig illa. Nästa gång är det du som behöver någons hjälp eller omsorg då är det bra om du inte bränt dina broar, utan varit rädd om dem omkring dig. Du får hela tiden val varje dag kring hur du kan välja att bete dig. När jag ska skicka iväg mina barn till och när jag själv jobbar i barnomsorgen så utrustar jag oss med kläder som ska hålla oss varma och torra.
I en värld som kan kännas kall och hård ibland får man nog försöka hitta saker att utrusta sig med som gör att man håller värmen även på insidan. För mig handlar det om att hålla sams med folk så långt det är möjligt. Att inte titta med avsky eller avundsjuka på andra utan tänka att allt och alla har sin tid. Gläds jag med dig nu så gläds du med mig senare. Det är inte alla som tänker så. Det finns folk och släkter som har hjärtan av sten när det kommer till att kunna glömma och förlåta. Det finns gamla trätor som hänger kvar i generationer. I vissa länder leder sådant till krig. Jag är inte naiv, jag ser och hör hur verkligheten är. Men nog kan vi väl ändå försöka att skapa en bättre värld än denna. Är vi inte skyldiga våra barn, syskonbarn och alla barn det?
Man kan inte älska alla runt omkring en. Vi är olika och passar mer eller mindre bra tillsammans beroende på våra intressen och sätt att vara. Man behöver inte umgås med alla men man kan åtminstone försöka att inte bråka. Då tror jag man rustat sig så gott det går för värme även på insidan. Jag tror verkligen att det går att leva sida vid sida och vara sams även att man är olika. Bara alla sidor  skärper till sig och gör sitt bästa.
Den här helgen tycker jag att du ska göra saker som ger just dig värme på insidan. Vare sig det är en spastund i badrummet, en skidtur i spåret, telefonsamtal till en vän, ett val att bete sig väl mot nära och kära, lyssna på lite skön musik, se en må-bra-film eller vad det än är så hoppas jag att du hittar det! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna