Nostalgi och tulpaner

Den där tiden mellan 13 december och 13 januari, den går alldeles för snabbt om du frågar mig. 13 december är vi mitt uppe i adventstider, lucia anländer med vackra sånger och stämningsfulla tider är här. Julen står för dörren och med förväntan gläds jag åt att få träffa familjen och fira tillsammans. Ska de jag har köpt julklappar åt bli glada? Vad roligt att själv få något. Mysigt att se barnen spralligt skutta omkring. Trevligt att få äta gott. Lyssna till vacker julmusik, mysa med massa filmer, koka julgodis och pyssla, städa och pynta.  

Sedan så är den plötsligt där, tjugonda knut, 13 januari. Motvilligt börjar jag sakta plocka ner mitt julpynt i lådorna. Det är ju så mysigt, speciellt när det skymmer om kvällarna då granens, stjärnornas och stakarnas milda sken sprider sitt varma ljus i vårt hus. Vi har Alla helgona som ger oss tid att minnas de som gått före. Men jag tror att julen är den tid då jag minns och saknar mest. Inte på ett bittert deprimerande sätt, utan som små ljusglimtar fyllda av värme och vackra känslor. Farmor som spelar "Nu tändas tusen juleljus" på pianot i salen. Släkten som sjöng med. Kanske satt man där som barn, iklädd nya julklänningen och med fin julaftonsfrisyr, på soffkanten och viftade lite på benen. Det var högtidligt och fint. Det var glädje och gemenskap. Man såg sig omkring, på alla älskade släktingar som log, nickade lite och sjöng med. Farfar eller morfar som tände tomtebloss i granen och vi barnbarn som förundrat tittade på och applåderade. Mormors och farmors allt pynt som man tyst gick runt och beundrade. Kanske räknade alla fina tomtar i långa rader. Härligt med minnen.

Nu är snart barnens jullov slut. Vi hinner ha sportlov tillsammans också medan jag ännu är mammaledig. Sedan ska jag skola in liten på förskolan och så hitta en ny sysselsättning till mig. Mitt beslut om att inte studera vidare till sjuksköterska känner jag ro över. Då skulle jag ha börjat nu i januari. Men istället blir jag nu mammaledig till mars. Så slipper jag oroa mig för hur det ska gå med pendlingen, tentor, långa praktikperioder förlagda på annan ort och inackordering på annat boende. Iväg från mina barn flera veckor. Jag har nämligen träffats med praktiksamordnaren som bestämt klargjorde att man får den plats man får och de kan inte skräddarsy efter hur man har det med man, barn, husdjur och allt. Det var en av mina stora farhårgor. Det är synd att man inte kan få välja inriktning mer från början. Samtidigt förstår jag att man behöver få en bred kunskap. Men då fick det bli som det blev för min del. Ska jag någonsin sätta mig i skolan igen så får det isåfall bli till förskollärare. Men nu har jag fått höra från både chefer och anställda att de har ett enormt behov av vikarier i barnomsorgen. Så det känns väldigt tryggt och bra. Där har jag många kontakter, mycket erfarenhet och trivs väldigt bra. Det handlar mycket om vilka kollegor man hamnar med. Men jag hoppas på det bästa. Lite spännande faktiskt, vart livet för mig denna gång. Jag ser fram emot ett nytt äventyr. Det kommer bli med helt andra ögon denna gång, med ny uppskattning och passion. Detta eftersom jag provat vården på allvar och verkligen känt efter. Det är skönt att hitta hem på de olika delarna av livet. Hitta hem till en partner, ett boende, som förälder, vän och i ett yrke. Jag tror det är viktigt att känna sig just "hemma". Det måste ju inte vara på klassiska sätt. Inget som säger att du måste ha partner, barn och hus. Bara du hittar "hem" på just ditt sätt. 

Jag skulle kunna vara ledsen över att julen och  mammaledigheten går mot sitt slut. Men häromdagen så tänkte jag att jag får väl vända på det. Tänk att jag fick barn och haft möjlighet att få vara mammaledig. Tänk att slutet på något är början på något annat.

Slutet på julmys är början på längtan efter vår och  sommar. Först ska vi givetvis njuta så gott det går av vacker vinter. Men sedan blir det semlor, påsk, första vårfikat mot en solvarm vägg och så småningom planer inför sommaren. Men närmast så tror jag snart jag ska unna oss en tulpanbukett i belöning den dagen julen städats ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig