Löften

Inatt kom den igen, den där jobbiga drömmen om svikna löften kring trohet. Kanske är det på natten det som man inte vågar eller orkar tänka på under dagen bearbetas. Det som är ens största skräck uppenbaras ibland i drömmarna. En blandning av filmer man sett, egna upplevelser och sådant man sett andra vara med om. Att bli sviken och lurad är inget jag önskar någon av mina älskade nära och kära. Svek kan handla om att ens partner ständigt tittat åt alla andra men inte på det man än så länge har. Men det kan också handla om att man istället för relationen prioriterar annat i första hand, som till exempel missbruk. Dessa drömmar jag hade kändes så verkliga och känslorna som följde på dem satt i en lång stund på morgonen. Svek är inget jag upplever nu men det har hänt mig för länge sedan i andra sammanhang.

Det är nog ingen som inleder en relation med tankar kring att den här personen är någon som skulle kunna svika. Det är oftast inget man anar och när det är kärlek inblandad så är man kanske förtrollad av den. Då är det svårt att se sådant man hade behövt se. Eller så fanns det inget sådant där att se från början. Det var en oväntad vändning som ingen kunnat ana.
När jag haft mina jobbiga nattliga drömmar så var känslorna starka. Känslor av sorg och skam över att bli lämnad och förrådd. Jag vill krama om alla dem som någon gång blivit svikna i verkligheten. Bjuda in dem i mitt varma kök på nybakad kaka och dryck. Trösta dem och säga att allt kommer bli bra igen. Inte enligt plan A som var tänkt från början. En sargad människa behöver få sänka axlarna, andas ut och inse att efter A kommer ju hela alfabetet. Kanske fungerar inte plan B eller C heller. Men man kan vara helt säker på att rätt vad det är så hittar du en ny plan som faktiskt fungerar med just ditt liv. 
Något annat som är bra att komma ihåg är att många som verkar ha ett gott och bra liv också har haft en väg att vandra dit. En väg kantad av sammanbrakade planer och misslyckade moment. Det allra viktigaste är att du inte ger upp. Inte ger efter när oroliga tankar eller ångest knackar på. Det är bättre att slå bort sådant med en gång och tänka; jo, det kommer visst att ordna sig detta med!

Jag hoppas att detta inlägg hittar fram till något hjärta som behöver det. Planer kan, förutom förhållanden, även handla om studie- och yrkesval, vart man vill välja att bosätta sig och mycket mer av utmaningar. Det är bra att lära sig att inte vara rädd för livet och vad det bjuder på. Man får se sig själv som en sådan där färgglatt, sportigt klädd äventyrare som ger sig in i nästa utmaning. En bergvägg att klättra, ett berg att bestiga, en flod att korsa. Det är sådant som utmaningarna i livet kan få gestalta. Då kanske det känns lättare att klara. Ibland tror man aldrig att den där "bergväggen" ska ta slut, "vandringen upp för berget" kan kännas alltför tung och "floden" alldeles för vild och farlig att korsa. Men du klarar så mycket mer än du tror.
Jag hängde tvätt på balkongen häromdagen. Det var mest handdukar. Så tog jag en dusch och torkade mig med en av dem. Det doftade friskt uteliv, den doft och det liv som jag älskar mest av allt. Doften lockade fram massa ljuvliga tankar. Jag tänkte på sol och bad, varma klippor och glada miner. Jag tänkte på hur skönt det känns att leva sommarliv så att all den där sega vintertröttheten blåser bort.

Det kanske blåser kallt och är jobbigt i ditt liv just nu. Men om du bara kämpar på lite till så kommer snart våren. Då kommer din börda lätta och allt känns ljusare igen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna