Ordningschefen har ordet.

Jag vet inte hur du har det men jag tror att det är ganska vanligt att kvinnan i huset ofta ofrivilligt kröns till någon slags ordningschef.
Någon i familjen letar efter ett specifikt klädesplagg och genast med en gång är det jag som ska veta vart det är. Är det i smutstvätten, maskinen, i baljan med rent som inte hunnits läggas in än eller är det i garderoben? Ja säg den som kan lyckas veta det bland en familjs alla kläder. Det kan ju ta en stund att undersöka men krävs ofta ske på en halv sekund helst.
Eller det viktiga pappret. Vart är det? Jag tycker det är jättesvårt hur mycket viktiga papper man ska spara och på vilket sätt. Hur länge ska till exempel alla pappersräkningar sparas? Hur många pärmar ska jag ha till alla viktiga papper egentligen? Jag tycker det är en himla massa olika kategorier på alla dessa papper som dimper ner i vårt hem. När ska man hinna sätta sig ner och ordna upp dem? Jag har ju inte ens hunnit sätta in alla mina foton från 90-talet i album.
Att man tar på sig kläder varje dag är självklart för de flesta. Men tänker man på att någon ska tvätta och lägga in dem? Det är ett stort och tungt jobb som ligger bakom. När du väl lagt in en omgång i garderoberna kan du lita på att ett nytt berg troget väntar på att du ska börja om med tvätta, torka, vika och lägga in processen.
En varierande, näringsrik och god kost är inte heller något som bara dyker upp på bordet av sig självt. Inte heller att disken tas om hand eller att hemmet städas. Allt det där kräver att det hålls efter varje dag, varje vecka, hela året. Ibland står där en trött kvinna som har påsar under ögonen efter att inte fått sova en hel natt på så länge att hon inte ens minns senast det var. Det sista hon behöver är konflikter och jobbigheter. Vad en trött kvinna behöver är någon som kan se förbi... Bakom den där kanske minst tio kilos övervikten och det, av trötthet, plufsiga ansiktet, bakom frisyren som inte hanns med, bakom operfekta naglar och ett något förvirrat sätt att uppträda. Där bakom finns det egentligen en väldigt fin person. Även om den inte syns så bra just nu. Du kanske tycker hon verkar slarvig och förvirrad, ingen pli och ordning på något, när det egentligen är så att vi alla uppträder på det viset när vi har sömnbrist. Även om hon just nu inte är den mest attraktiva och skärpta människa som gått i ett par skor, så finns hon där bakom. Hon längtar givetvis efter att hinna med och vårda sig själv mer igen. Hon kanske saknar sin stund på gymmet och i simhallen men vet att det just nu inte är möjligt att hinna med. Hon prioriterar ju att hinna med barnens läxor och fara mellan hämtningar och lämningar på deras aktiviteter och lek hos vänner. På hennes agenda står först matlagning, tvätt och städ. För det är sådant man måste göra. JA den kvinnan ÄR jag och den är även många andra som jag känner. Jag skäms inte för att skriva det.
 
Sådana här inlägg drar jag mig för att skriva. Sådant här pratar jag helst inte om. Vem vill lyssna på ännu en mullig gnällig mamma? Man ska ju prata om roliga saker, vara underhållande, fräsch och intressant. Men om vi backar bandet lite och tänker efter så kanske det är just sådana här saker som leder till att folk tröttnar på både sig själv, förhållanden och livet. Inte kan ett diskberg leda till skiljsmässa? Eller en tvätthög till uppgivenhet kring livsglädjen? Nä självklart inte en grej, men många små saker blir tillsammans ett berg efter några år om man inte gör det på rätt sätt. Det är tråkigt att ta upp sådana här ämnen. Men det är viktigt. Inte för att få gnälla och älta utan för att kunna hitta lösningar.
 
Vad är då rätt sätt? Hemmet och vardagslivet måste hållas efter och skötas. Man kan inte bara strunta i allt och gå därifrån. Det är inte lösningen! Jag tror det handlar om att vara rädda om varandra i vardagen. Det får inte bli någon sjuk tävling i självömkan om vem det är mest synd om. Vem som har det jobbigast. Fokus måste flyttas till rätt saker. Mycket sitter uppe i huvudet. Vare sig tvätt, disk, städ eller matlagning behöver vara så trist egentligen. Det är konstigt för jag älskar verkligen hud- och hårvård. En fin parfym, ett härligt nytt shampo, en väldoftande duschcreme. Allt det där unnar jag mig och gillar. Men jag har märkt att just nu i mitt liv så blir jag ännu gladare av en ny färgglad diskborste och ett diskmedel som luktar gott.
Det är inte för inte som jag fullkomligt ÄLSKAR Leila Lindholm. Vi har inget samarbete via min blogg eller så men jag skriver lite om henne ändå. Jag har kontaktat hennes manager som gav mig klartecken att få sprida lite Leila-glitter över detta inlägg. Jag glömmer aldrig första gångerna man såg henne på tv. Hon öppnade upp för en helt ny värld. "Jaha, är det SÅ man kan göra i köket!" tänkte jag förundrat och inspirerat. Så härligt det är med alla hennes blommiga, färgglada och fina grejer som förgyller timmarna i köket och gör till och med diskning till något kul. Det kanske är en av grejerna som kan få även hushållssysslor att bli lite roligare. Att man gör det fint omkring sig i till exempel tvättstuga och kök. 
Jag gillar att hålla köksbänkarna så rena som möjligt från både saker och smulor. Alla i familjen har sina önskemål om vad som ska stå framme och vara lättillgängligt. Men ibland får man rensa upp det som inte behövs och en del kan ju få stå i skåpen, allt behöver inte vara framme på bänken.
En annan grej som är bra att påminna sig om är att livet inte ser likadant ut överallt på vår jord. I samma stund som du står och gnäller över ett diskberg så går en kvinna någon annanstans på vår jord och bär en kruka vatten på sitt huvud. Vatten som de måste hämta långt bort för att ens överleva. Du har det rätt bra egentligen om du tänker efter.

Bra musiks positiva effekt har jag skrivit om innan i bloggen, men det tål att upprepas. Det är så lätt att glömma hur uppiggande en bra låt kan vara en helt vanlig dag. Det kan få dig på så mycket bättre tankar. När jag var liten hade min mormor och morfar alltid en kasettbandspelare i köket där det dansades loss framför diskbänken till både dansband och annat. Så härligt och enkelt knep för att pigga upp.
 
Det går inte fortsätta med livet som man gjorde innan man fick familj. Det är inte många som i verkligheten lever som de i tvprogrammen och filmerna gör. Vissa saker måste man bara göra och ta tag i fast de kan tyckas trista och tunga. Det handlar mycket om ens inställning. Antingen är man en vekling som suckar, klagar och gnäller kring hur jobbigt och trååååkigt allt är hemma. Eller så blir man sin alldeles egna vardagshjälte och piggar upp livet, tar tag i saker och kavlar upp ärmarna. Inte latar sig och klagar utan väljer att kämpa på istället. Det är mycket roligare både för dig själv och de runt omkring dig. Du blir roligare att leva med. Sedan försöker jag också tänka på att barnen ser, hör och känner av hur vi vuxna beter oss. Man vill väl inte få dem att tappa hoppet om livsglädjen helt, som det lätt kan bli om man bara klagar och är missnöjd. Jag tycker att man har ett ansvar gentemot barn, ett ansvar om att få dem att känna att livet är fint, härligt och roligt. Humor och att slappna av är den bästa ingrediensen i en lyckad dag. Strunt samma om det ser ut som en kaosartad cirkus när de ska hjälpa till i köket. Låt dem få vara med, slappna av och ge allt tid. Då blir livet så mycket skönare.
Min bästa lön för mödan är bland annat när en nöjd älskad unge eller två sitter vid köksbordet, ler och säger: "mamma, du lagar den bästa maten i hela världen."
 
Så nu är det upp till mig och dig som är trötta kvinnor, att piffa upp tvättstuga och kök litegrann. Kämpa på och försök att njuta av livet med allt vad det bjuder på av både kaosartat stök och ljuvliga små stunder. 
Här kan du ser vad jag menar med Leilas underbara värld. http://www.leila.se/ och här är några av alla hennes ljuvliga textilier som hon säljer där på sidan och i sina butiker.


 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig