Blomsterprakt och att njuta med alla sinnen

Solen lyser från en klarblå himmel. Det är vackert men kyligt på första dagen i vårmånaden mars. "...mars, april har knopp i håret, maj och juni blommar mest..." så lyder sången jag sjöng i skolan som liten. Vi har inte någon snö här men kylan verkar hålla kvar sitt grepp ett tag till. Nu längtar vi efter värmen, längre dagar och så småningom efter all den blomsterprakt som trädgården och naturen bjuder på. Det finns inget härligare en kall vinterdag än att få gå in i ett stort växthus, tycker jag.
Under mitt år som barnflicka i USA besökte jag ofta Como park konservatoriet som låg i staden St.Paul där jag bodde. Förutom att promenera eller ta bilen dit med barnet jag passade, så gick jag även en kvällsskurs där. Det var en konstkurs i att måla blommor.Man fick ta en stol och sina målargrejer med sig ut i konservatoriet till valfri plats. Sedan fick vi sitta där utspridda mitt ibland den prunkande växtligheten i detta gigantiska växthus. Jag valde bland annat att sätta mig ibland orkidéerna och måla av dem. Det var något av det härligaste jag gjort. Att en kall vinterdag få sätta sig där i värmen och väldoften. Att tyst och stilla få betrakta olika slags vackra blommor och måla av dem. Det var verkligen lisa för själen. Kanske något som många stressade nutidsmänniskor borde prova på. Det var inte så mycket växthuskänsla över konservatoriet utan mer som en gigantisk, mäktig katedral där exotiska växter blandades och tillsammans skapade fantastiska färger och dofter. Nästan som en försmak av paradiset. Där fanns porlande vatten, olika gångar och rum. Ibland hade de tema efter vilken säsong det var. 

Ett konservatorium är kanske inget livsnödvändigt. Människan kan överleva utan det. Så även trädgårdar och parker. Men ändå skulle jag aldrig vilja leva utan allt det där. Jag har bloggat om det tidigare, att det är så fascinerande med alla våra sinnen som vi har nedlagda i vår kropp. Det är nog någon som ville oss väl när sinnena skapades. Någon som vill att vi ska få göra mer än bara det allra nödvändigaste för att överleva. Inte bara äta, dricka, sova, studera och jobba. Vi behöver göra det också för att livet ska gå runt och fungera. Man kan inte strunta i att ta ansvar. Men mitt i allt som vardagen kräver så får vi komma ihåg att stanna upp oftare. Se vackra saker och färger, känna fina dofter och smaker. Känna sköna saker som ger ro och stimulerar alla våra sinnen. Ibland är man så stressad att man inte ens kommer ihåg att andas ordentligt. Man spänner sig av oro och får ont i kroppen av det. Därför tror jag att ett växthusbesök, en stund i trädgården eller en skogspromenad ändå är livsnödvändiga. 


Nästa gång du mår dåligt av stress, oro eller ömma muskler, testa att åka till närmaste stora blomaffär. Konservatorier har vi tyvärr inte så det dräller om dem i Sverige. Så stora blomaffärer får duga. Gå där en stund, ta dig tid. Se och dofta. Då kommer du märka att det gör gott i dina sinnen, din ömma kropp och ger nytt liv ända in i själen. Det är mitt egna "mitt i vintern"-tips, det kanske inte fungerar för dig men du kan testa iallafall så vet du sedan. Här är några foton från min trädgård i somras. Jag längtar tills den vaknar till liv snart igen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig