Lycka är inget som finns i begränsad upplaga

När man uttrycker sig i ord eller, som här i bloggen, i skrift så får man alltid räkna med att det är någon som tycker annorlunda. Det är bra och helt i sin ordning. Det vore trist om alla tyckte lika om allt. Då och då bjuder någon på en kommentar direkt här i bloggen. Det tycker jag är jättekul. En del väljer istället att ringa, chatta eller maila. Ibland möter jag någon jag känner på stan som säger att de följer min blogg och tycker den är kul att läsa. Andra gånger kommer ett litet tack för att du skrev om det eller det. Sådant värmer mig och gör mig glad.
Men någon gång kommer det också kritik. Det hände för en tid sedan via chatten. Ibland är det som att små ormar slingrar fram underifrån en sten och väser något elakt som är menat att försöka såra. Den här gången var det inte direkt utan via någon som kände att den behövde förmedla det negativa från en annan till mig. Det handlade om att min blogg är tråkig och att jag skriver om onödiga trista saker. Sådant är självklart inte speciellt roligt eller värmande att höra. Kanske mer lite konstigt och kallt. För det här med att läsa en blogg, följa någon på Instagram eller vara vän med någon på Facebook det är ju något som är frivilligt. Ingen tvingar dig att läsa och hänga med. Idag bloggar var och varannan. Tjusningen med det är att då finns alltid någon som passar just dig, ditt liv och dina slags tankar. Vissa gånger gillar jag att kika in på helt andra bloggar för att det kan vara kul med andra tänkesätt och stilar. Det bästa med att följa likasinnade bloggare är igenkännande. Det är skönt att känna att det finns fler i samma sits, vad det än handlar om för ämne. Av vissa blir man inspirerad till att pyssla och göra fint i sitt hem, en del ger tips i köket och andra ger råd kring relationer och familjeliv. Jag är jätteglad för er som följer, läser och gillar. Det är så roligt. Men till den som inte trivs med min blogg så kan jag bara ge som råd att kika vidare. Jag är helt och hållet säker på att även du, med det enorma bloggutbud som idag finns,  kommer hitta en blogg som faller dig i smaken.
Jag kan inte riktigt förstå behovet av att behöva meddela mig att någon inte trivs med min blogg. Men jag klargjorde snabbt att det inte är något jag kommer deppa ihop för. Att jag tycker livet är för kort och för värdefullt för att lägga ork på sådana negativa saker.
Konstruktiv kritik tycker jag om. Att utvecklas och lära sig bli bättre är fräscht och rätt. Men missunnsamhet och avundsjuka är inga känslor jag praktiserar. Jag försöker istället tänka att allt och alla har sin tid. Ena dagen upplever du lycka och framgång, nästa dag är det min tur. Därför behöver man inte titta snett på andra och inbilla sig att de har det bättre. Det är nog mitt bästa tips till den som har lite svårt att vara snäll.
Det där med konflikter, försöka få andra ur balans och endast tro att man mår bra när man fått trycka till andra, det är något jag har svårt för.
Jag pratade med en kompis häromdagen om min glädje över att få bli dagisfröken (pedagog) igen. Varpå han sa att det är ju precis så det ska kännas när man jobbar med människor. Det finns alldeles för många som går och hänger med huvudet, med händerna i fickorna genom sin arbetsdag, suckar och gnäller över sitt jobb, fortsatte han. Men det är inte alls bra för dem själva eller de människor de jobbar med. Vare sig det är barn, äldre eller patienter som råkar ut för denna sura, missnöjda fröken eller vårdare. Då är det mycket bättre att de tar tag i sitt yrkesliv och själv fixar en förändring till ett nytt jobb.
Det där är något som kan gälla alla delar av livet. Är du missnöjd så ta tag i saker. Ibland kan det vara så att man tror man är missnöjd nästan för att man ska vara det. Man bara flyter med i den allmänna sucken och klagandet. Istället för att ruska om sig, öppna ögonen och se hur bra man egentligen har det. Hur mycket man egentligen lyckats med och hur långt man, på ett bra sätt, faktiskt tagit sig. Andra gånger kan det vara påverkan från en avundsjuk bredvid som gärna är snabb att peka ut misstag och letar fel åt dig, istället för att glädjas och uppmuntra. Ja, det sociala samspelet är inte alltid så lätt.
Men jag tror man mår så mycket bättre av att vara snäll istället för elak. Glädjas istället för avundsjuka. Uppmuntra istället för att trycka ner. Tala väl om andra istället för att snacka skit. Använd humor och värm upp livet istället för att gnälla och sprida kyla.
Är du missnöjd, mår du dåligt och känner ständigt att du saknar något? "Lokalisera"då den känslan. Kanske på ett papper. Sätt dig ner och skriv svaren till; vad är det jag saknar för att bli glad igen? Vad är det som hindrar mig?  Vilka är mina drömmar som är möjliga att genomföra? Är man inte nöjd sitt liv så är det bara du själv som kan hjälpa dig. Sitt inte  bara klagandes, missnöjd och vänta på att livet bara sådär ska ge dig ett nytt jobb, ett nytt boende, en partner eller vad det än är. Ge dig ut och börja i någon ände. Kavla upp ärmarna och försök att få till en förändring. Men gör det intelligent. Det går alldeles utmärkt att finna lycka och harmoni utan att såra andra på vägen dit. Du kommer aldrig må bra och uppleva äkta glädje så länge du gör det på bekostnad av andra.
Vi får alla plats och lycka är inget som finns i begränsad upplaga. Kom ihåg det.
Ny vaxduk till vårt köksbord där många små vistas
Vinter möter vår i trädgården 
Frosten har gjort fina mönster på glasen till våra odlingsbäddar
Frost i sol ~  skönhet i det lilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna