Morrkorrar

Som sjuksköterskeelev i ett år hann jag, i första kontakten med vårdvetenskapen, börja fundera på en sak. När man ser någon liten, svag och ledsen så kommer en urinstinkt automatiskt fram inifrån. Man vill hjälpa! Men alla som mår dåligt och egentligen behöver hjälp verkar inte alltid vara i behov av det. Många sätter på sig masker och spelar spel. En del bygger starka försvarsmurar så att ingen kan komma in. Vissa är ambitiösa och ger verkligen sken av att vara starka och stolta. Men bakom de fasaderna kan också finnas en väldigt liten och svag människa som egentligen skulle behöva hjälp.


Jag chattade med en vän och vi kom in på det där med jobbiga människor på jobb. Det är bra konstigt att de måste dyka upp här och där längs livets väg. Morrkorrar som är sorgliga människor med inte något bättre för sig än att förstöra och vara elaka. Som är uppgivna, bittra och negativa till allt. Jag skulle väl inte riktigt påstå att jag är rädd för sådana. Det är mer "suck! vad jobbigt"-känsla när man måste stå ut med dem i någon eller många delar av livet. Inte sällan vill de dra ner andra till sin trista nivå. Är det synd om dem? Nja inte på det sätt som de själva gärna vill ge sken av. De har ju uppenbarligen många jobbiga upplevelser i sitt livsbagage och har inte riktigt lärt sig att hantera allt det tunga. Så ur den synvinkeln är det synd om dem. Kanske har de aldrig haft någon som verkligen brytt sig och velat lyssna. Eller så kanske de själva byggt muren runt sitt inre så tjock att inte ens de själva orkar landa därinne. De har själva valt att inte låta någon få lyssna till allt det där som nog egentligen hade behövt komma ut.
Men samtidigt ska man komma ihåg att om någon orkar vara uttänkt elak då är det inte så illa med den egentligen. Det är snarare så att man är väldigt stark om man orkar tänka ut massa dumheter och galenskap. Kanske är morrkorrar lite lata också. Det är ju därför de tycker att allt är så jobbigt.


Du kanske har en morrkorre eller två i din närhet. Någon på jobbet som förpestar stämningen och är uttalat elak. Det kan också vara någon som är vältalig och charmig men som ändå alltid lämnar spår efter sig av en konstig känsla. Kanske känner du tomhet, förvirring eller ledsamhet där de röjt fram. De kan verka glada och omtyckta av de flesta. Men samtidigt har de sina offer mot vilka helt andra delar av personligheten avslöjas.
Jag är ingen utbildad rådgivare. Men jag är människa. Under mina år på jorden har jag hittills mött en rad olika karaktärer. Trots att alla inte varit trevliga så har de omedvetet ändå hjälpt mig att bli den jag är. Alltid en erfarenhet rikare iallafall. Jag hoppas att jag själv får lämna spår av välbefinnande efter mig hos de människor jag mött och möter. Det är skönt om det kan få vara så tycker jag. 


Det har funnits tider och situationer då jag verkligen inte trodde jag var värd något bättre. Tider då människor som mått dåligt själva, verkligen lyckats få mig att tro att det var mitt fel. Nu efteråt kan jag se på det med nya ögon och då kan jag inte fatta hur jag var så blind. Nu när jag ser klart förstår jag att det var dem det var fel på och inte mig. Men det är inte alltid så lätt att se klart när man är mitt inne i något jobbigt.


När man upplever svåra tider så behöver själen få utrymme att andas. Hjärtat behöver tid att läka. Tankarna behöver vila och få ro från kaosets galna tempo. Fysiskt kan du behöva flytta dig bort från situationer för att få klarhet i vad som egentligen hände.


Råkar du ut för morrkorrar är det några saker som du ska försöka hålla närmast dina tankar och ditt hjärta. Dessa punkter delar jag alltså med mig av som medmänniska. Inte som någon självutnämnd expert. Varje gång jag råkat ut för någon som betett sig illa har dessa punkter sakta växt fram. De är självklara. Du har hört dem förr. Men i en jobbig situation kan man behöva läsa dem om och om igen tills man verkligen inser hur det är:

~ Du är värdefull och viktig. Inte värdelös och överflödig. Du behövs visst!

~ Ingen har rätt att trampa på dig och den du är! Ingen.

~ Att någon haft eller har det jobbigt i livet kan vara en orsak till deras elakheter. MEN det ger dem inte rätten. Det är en orsak men inte en ursäkt eller slags licens för att få vara elak och försöka straffa tillbaka hela världen. 

~ Du har massa bra talanger och är så mycket mer behövd och omtyckt än du någonsin kan förstå, men försök iallafall förstå det.

~ Våga ifrågasätta elaka kommentarer och utfall. Hur menar du nu? Kan vara bra att fråga lugnt.

~ Ta ingen skit! Sträck på dig och våga se alla i ögonen. Låt dig inte kuvas eller undertryckas av människor som själva mår dåligt. Men hitta en sund balans till det så det inte övergår till överlägsenhet.  Det finns inget bättre än lugna människor som är trygga i sig själva. Det är de som är verkligt behagliga att umgås med.

~ När någon beter sig illa försök då att se förbi de stora, hårda orden och gesterna. Långt där bakom finns uppenbarligen en väldigt liten och svag människa som egentligen behöver hjälp.

~ Ge inte upp i svåra tider. Försök också då förstå att allt har en ände och ett slut. Försök se på livet och framtiden som något hoppfullt istället för att känna uppgivenhet. Det är lättare sagt än gjort när man är inne i svårigheter eller kanske sjukdom. Men håll ändå ut genom stormen.

~ Glöm inte bort fin musik, skogspromenader, goda vänner och allt det där andra som ger dig glädje. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna