En skön omgivning

Efter att ha läst en bok om Florence Nightingale så var det främst en sak som tilltalande mig. Det var hennes passion för vikten av att ha det fint och rent omkring sig. Hon ansåg till och med att det kunde vara en del i tillfrisknande. Jag älskar hennes tänk om att patienter bör få ha fönster och kunna blicka ut över grönområden. Hon uppmuntrade till att plocka in färska blommor och ha vacker inredning.
Men det dröjer inte många sekunder innan någon av oss tänker: blommor - allergier! Skön omgivning och inredning - ekonomi och budget! Eller hur?

Det finns de som tydligt trycker på att sjukhus, äldreboenden, skolor, förskolor, fritids och andra arbetsplatser inte ska förväxlas med ett hem vad det gäller inredning. Soffor, gardiner, tavlor, tyger och blommor ryker. Med förklaringar som att "vem ska hinna tvätta och damma dem?" eller "Det är inte tillåtet ur miljöhälsosynpunkt!"

Kvar finns bara en institutionsliknande och kal miljö. Men i den miljön ska inte bara du jobba dina timmar och sedan gå hem. Där kanske någon äldre eller sjuk faktiskt spenderar både dag, natt och kväll. För någon allvarligt sjuk är det ett tillfälligt boende på obestämd tid. För den som är gammal och har sålt sitt älskade hem så är det dens nya hem för kanske resten av livet. För ett barn är din arbetsplats stället där de spenderar långt över fyrtio timmar per vecka.  Båda föräldrarna arbetar heltid. Samhället idag ser annorlunda ut och det är inte helt självklart att barnfamiljer har hjälp utifrån med barnen. Av vare sig äldre generationen eller andra barnvakter. Då blir förskolan, skolan och fritids barnets andra hem där de spenderar långa dagar och mer tid än hemma. Kanske vill föräldrarna ha en lugn kväll efter en lång arbetsdag. (Inte mitt tänk) Då ska barnen sova vid 18. Men är det genomförbart så får de inte sova mer än en timma på förskolan. Det är ganska lite när man är liten och ska spendera kanske tio timmar i en stor barngrupp. Hemma kan man hitta en tyst vrå, krypa ihop med en filt i soffan en stund, eller hitta en famn att gosa lite i. Pedagoger gör sitt yttersta för att finnas till för alla. Men det är lätt att känna sig otillräcklig bland en väldig massa trötta barn. Då är miljön viktigare än någonsin. Att den är fin, bekväm, färgglad och skön. Jag är givetvis realistisk och förstår att det ska vara skillnad mot ett eget hem. Men jag önskar ändå att det ägnades mer tid åt genomförbara saker. Om inte annat, så åtminstone vackra tavlor med naturmotiv.

Jag var nyss ute i skogen på promenad med min yngsta som skulle sova i vagnen. Då njöt jag av humlorna som surrade ibland blåbärsblommorna. Så kom jag hem till vår trädgård som nu står i blom och bjuder våra sinnen på fest. Jag tror att vi alla mår bra av naturen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna