Lägersoppa

Igårkväll försökte jag kolla på melodifestivalen med barnen. Jag somnade till då och då. Det har varit fattigt på sömn här i veckan. Mini har sovit oroligt, säkert fler kindtänder på g. Samt att äldsta dottern haft jobbig hosta som stört. Stackarn. Efter att alla bidragen varit gick vi till sängs. Vi orkade inte vara vakna längre. Så resultatet fick vi se i morse. Jag blev så förvånad då det var en av låtarna som jag hade råkat somna under som vann. Men jag missade iallafall inte Frans fina uppträdande. Inte heller Australien och Italien vilka var två av bidragen som jag och barnen gillade bäst ihop med Frans.
Det fanns dock en tillställning som lockade mitt intresse ännu mer. Det var Zlatans fina avsked i Frankrike. Oj oj! Jag såg sammandrag av det på nätet. När hans söner kom in på planen kunde jag inte låta bli att fälla några högtidliga tårar. Vilka hyllningar han fick vår Zlatan. Kingen av fotboll, nu och för alltid. 


Vi vaknade till en gråkall morgon idag. Så grilla, som vi annars gillar att göra på helgen, fick vänta till en annan gång. Jag gick ner i källaren och gjorde en ockulärbesiktning i frysen. Det resulterade i att ett paket frusen färs fick hänga med mig upp till köket. Jag ställde den på upptining och tänkte att jag får väl se vad jag hittar på av den. Spagetti och köttfärssås går ju alltid hem i en barnfamilj. 

Under morgonens gång kom jag på att jag hade en stor burk med färdiga pastarör i kylen. Eller "Penne rigate" som de visst heter på pastaspråk. Och därmed fick jag till den kulturella delen i detta inlägg.
Tankarna gick så till lägersoppa. En soppa jag ätit på scoutläger som liten. Basen är pasta och köttfärs. Man kan även ta potatistärningar istället för pasta. Övriga ingredienser är tomatpurė, köttbuljong, vitlök och annan lök efter smak. Du kan förgylla smaken med paprika, morötter och vilka grönsaker du vill. Då jag inte är så förtjust i kokta morötter så brukar jag lägga till små tärningar av dem precis i slutet. På så vis behåller de sin krispighet. 
Jag börjar med att fräsa färsen tillsammans med lök. Sedan häller jag i tomatpurė, buljong och vatten. Pastan eller potatisen brukar jag koka vid sidan om och blanda i det övriga sist. Detta för att inte riskera att få dem överkokta då jag vill koka färsen ordentligt. Jag kryddar så med oregano, salt, peppar och basilika. Det är verkligen en smidigt lagad soppa som passar både till stora och små.

Igår bakade jag tunnbröd som hade strykande åtgång. Kul när man och barn uppskattar det jag fixar i köket. Så det fick bli ett gäng till sådana idag, de passade bra till soppan. Soppan som i sin tur passade bra till det ruskiga vädret och värmde gott. 

Men jag klagar inte på dagens ruskväder för jag vet att regnet är så välbehövligt för allt som nu växer och gror. Det har varit snustorrt i mina land, så jag jublar å mina blommors vägnar. O då är jag ju bara en hobbyodlare som inte odlar något livsnödvändigt. Jag kan tänka mig att det är en lättnad för bönder och andra som odlar i sitt yrke. 
Ikväll ska jag öppna fönstret innan jag lägger mig. Det finns väl ingen bättre doft än en nytvättad natur om våren och sommaren. 

Nu har ni fått lite mattips och sammanfattning av helgens mys. Så önskar jag dig en fortsatt skön dag. 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig