Om sommaren gick att spara på burk

Det har torkat upp en del i vår trädgård. I några av krukorna var det lika ledsamt som gräsmattan. Risigt, torrt och halvdött. En uppgiven syn varje gång man går förbi, och är det hemmavid så blir det ju rätt ofta man beskådar eländet. Nä usch o fy, jag vill se liv och glädje. Jag tror synen av vissna blommor smittar av sig med sin vissenhet. Så vi begav oss till blomaffären. Ni som läser min blogg känner till att det är det bästa jag vet.
Såhär års är det många blommor som står i full prakt medan andra sjunger på sista versen. Då kan det vara kul att kanske ta bort en del risigt och fylla ut bredvid de vackert blommande med lite nytt och friskt istället.
Jag såg cyklamen i affären och höll till och med i den. Men satte bestämt ner den i en "jag måste få behålla sommaren lite till" - protest. Cyklamen, kål, rönnbär, lyktor, pumporna och ljungen älskar jag att pynta med. Men de kan gott vänta till slutet av september minst. För än är inte sommaren över. Även om dagarna sakta blir kortare. Även om folk börjar jobba och när skolorna så smått startar upp. Ja även då finns det kvällar, lediga stunder och helger att njuta mer av sol och uteliv. En stund till i solstolen före eller efter jobbet. En sväng till sjön igen eller en tur till havet så tårna lyckligt får dansa i den mjuka sanden.

Augusti och september är mina favoriter. Det blir lagom varmt då. Man kan sova gott utan att bada i svett. Man kan tända ljus i skymningen. Stränder och andra uteplatser är lagom befolkade. Det är en tid på året som ger en frisk känsla av förändring. Det är inte farligt att börja på ny kula.
Visst kan ångest komma krypande. Lata dagar med sol och bad är ju så välbehövligt och skönt för oss alla. Efter dem kan vardagsstressen kännas som ett berg, övermäktigt att bestiga. Men man klarar ju det med. Det går ju på något konstigt sätt ändå. För det måste det. O även sedan när hösten faktiskt tar över så får man väl i värsta fall börja planera inför nästa sommar. Drömma, kika på resmål och utflyktsmål. I bästa fall kan man ju annars njuta av livet här o nu.


På sommaren står förväntan och glädjen högt i tak. Det är lätt att känna så när solen skiner, himlen är blå, fågelsången förgyller, vattnet är varmt, grilldoft och blomsterprakt. Fina kläder och frisyrer. Det är ju allt det där man saknar sedan.
Den där härliga känslan infinner sig inte riktigt en mörk, kall vintermorgon. När man tvingar av sig det sängvarma nattlinnet för att huttrande skvätta sig genom en raggartvätt. O sedan, för att slippa frysa, klä sig snabbt innan deot ens torkat ordentligt. Då drömmer jag mig ut till vår vackra trädgård där vi njuter av somrarna.


Det fick bli lite silvriga bladväxter,  krysantemum och aster iallafall i blomaffären. Jag rev bort torkade försommarblommor här o där när vi kom hem. Några pelargoner fick nytt sällskap av vita krysantemum m.m. Oh så mycket roligare att gå förbi dem nu.


Ja det här med att njuta lite till nu av sensommaren det tycker jag vi tar o gör. Städa garderoben och källaren, förrådet och skåpen det kan vi väl ta en regnig dag istället. Ut och njut nu.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig