Baciller

Vår kom med dina ljumma vindar och sköna dagar! Kom tid då jag kan öppna tvärdrag i vårt hus. Då damm och baciller kan fara någon annan stans. Förkylning, hosta, gnäll och trötthet avlöser varandra känns det mest som o man blir en aning uppgiven av sömnbrist och sjukdomar. Jag behöver läsa och skriva på min utbildnings kurser. Men när jag väl sövt småfolket är jag helt enkelt färdig för sängen själv med. Hinner inte med allt.

Men som tur är kommer små energikickar farande i takt med att dagarna blir längre. Det märks lite varje dag. Inte minst på myslampornas timer som man får flytta fram. Häromdagen röjde jag i mina jullådor och slängde en massa halvtrasigt gammalt krafs. Det slutade med en hel sopsäck från källaren. En annan dag tog jag och yngsta dottern tag i lekrummet samt en garderob med gamla burkar, krukor och annat. Vi öppnade upp en sopsäck som fick heta secondhand, en som fick heta släng o resten spara. Så hade vi vatten, såpa och en trasa bredvid och torkade ur alla lådor innan sparsakerna lades i igen. En förmiddag hittade jag ett hörn i källaren där vi hade alldeles onödigt många sparade glasflaskor och burkar. Det är fortfarande ett alldeles för stort överflöd men ändå mycket bättre. O ytterligare några säckar med saker som lämnade vårt hus. Det är SÅ skönt att få göra sig av med allt som inte används. Jag förstår inte riktigt hur man kan lyckas samla på sig så mycket krafs. Men för ett tag sedan kändes det som jag liksom smittades av en bra bacill. Det kanske har att göra med nytt år och att ljuset kommer åter eller att vår yngsta nu är på sitt tredje år o lilla mamman sakta får ny ork. När den bra bacillen flög på mig så bestämde jag att nu är det dags att börja röja genom vårt hem. Om det så bara blir en kvart någon dag eller två timmar en annan så är det iallafall bättre än inget. Antingen är man ett uppgivet offer som låter hemmet gro igen eller så ser man det som ett träningspass och tar tag i det. Igår var det dags för ena dotterns rum. Det blev en sopsäck även där som fick lämna vårt hus. Jobbiga hörn där man inte hade en aning vad som fanns togs tag i. Sedan fick hon gå ut och jag möblerade om totalt. Å så bra det blev! Bästa möbleringen någonsin. En stund senare såg jag ännu ett stökhörn i en annan del av huset och fick ny panik. Åå ska jag någonsin få känna att hela huset är fint, tänkte jag hopplöst. Men så kom jag ihåg ena dotterns rum och tänkte: ja jag är på väg. Det kommer bli fint. Men det FÅR ta den tid det tar. Allt är bättre än inget!

Mitt mål är inget "instagramfantasihem" men åtminstone lättstädat och inte fyllt av onödiga saker som ingen använder.  Barnen växer och byter intressen då är det bättre att någon annan kanske kan få glädje av saker som vi kan lämna ifrån oss till secondhand. Loppis är en grej men... orka! Packa allt, om man har tur lyckas sälja något, för att få släpa med sig det andra hem igen. Vi har pratat om trädgårssloppis men orkar man ha massa folk springande i trädgården, bilar som ska parkera, folk som kanske vill låna toan...nä jag vet inte. För mig är det skönast att bara skänka till secondhand. Varför bloggar jag om det här. Fy vad tråkigt kanske någon tänker. Men jag tänker att det kanske kan inspirera någon som också känner att de drunknar i saker. Man kan bli så trött och sur av sådant här. Det kan kännas övermäktigt att ta tag i ett överfyllt hem. Det är ju ett i-landspromblem men skänker man till secondhand blir det istället en hållbarhetsfråga. Att skänka istället för att slänga gör ju att det blir som nytt för någon annan. Då kan du förutom att få ett finare hem också känna dig som en miljöhjälte. Den här tiden på året är ett perfekt tillfälle. Man är inte ute lika mycket. Inga land att rensa eller långa grillkvällar ute än. Ibland tvingas man hålla sig inne med sjuka barn o då kan man lika väl göra det bästa av saken. Passa på att röja, rensa, möblera om och förbättra. Så kan man njuta ute sen när vår och sommar äntligen kommer. Hoppas att jag inspirerat någon där ute.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna