Mystiskt

Gott nytt år kära läsare! 2017...visst låter det som ett väldigt bra år? Jag känner liksom på mig det.
Men nu till mysteriet. Jag har även detta år blivit snuvad på tid! Ena dagen står man där o stryker döttrarnas lucialinnen o innan man hinner blinka så är det nyårsdag. Varje år, likadant. Jag begriper inte hur det går till där mellan luciaförväntan o nyår. Allt det där som jag längtat efter och sett fram emot hela hösten. Tända ljus, brasan, skratt och mys, adventsljus, gran o klappar, älskade familj och vänner och mycket mer. Swisssh så är det över o så står man där med ett nytt år i sin hand. Nu varar ju förvisso julen till påska eller åtminstone till tjugonda knut iallafall. O det där med när man städar undan julen får man göra när man vill. Själv städade jag runt julen igår. Alltså julsakerna får vara kvar ett tag till men jag dammsög och moppade. Så härligt o friskt.


Denna julen var lite annorlunda. Jag har sluppit de cirka åtta milens pendling till universitetet. Men är för den skull inte ledig ändå. Vi har fått självstudier över jul. Det innebär tre hemtentor. Jag hade bestämt att efter en tuff höst behövde mina barn jullov. Det är ju så skönt för dem att slippa stressa upp och iväg. De behöver få "bara vara" och samla nya krafter. Så jag har belamrat salsbordet i vårt finrum med studiematerial. Så har böcker och anteckningar fått ligga uppslagna och redo. Sedan har jag satt mig o läst en timma där, en kvart där och så vidare. På något mirakulöst sätt har det ändå gått rätt ok. Skönt när det är avklarat sedan. Jag njuter mest av föreläsningar i min utbildning. Det där med hemstudier är väl skönt att varva med ibland. Men en bra föreläsning med en kunnig föreläsare det är vad som funkar för mig. Då njuter jag o ser det som en ren och skär förmån i livet. Jag tänker: här sitter jag och akademiserar mig mot drömmarnas mål. För någon som är trött på livet som förskollärare kan det låta som ett skämt. Men för mig är det mitt mål. Det är väl lite av den livsfilosfi man ska ha tycker jag. Att inte va rädd för vad andra ska tycka eller hela tiden vända kappan efter vinden. Utan följa sitt hjärtas röst och sin magkänsla. Det kan låta som klichéer ända tills man tvingas göra verkliga livsavgörande beslut. Då är den där rösten i hjärtat och känslan i magen plötsligt väldigt verkliga och ytterst viktiga. Glöm inte det när du gör dina val. Livet behöver inte vara så skrämmande och främmande eller grått och trist. Det kan bli helt underbart bara du ger dig tid att hamna rätt.

Men trots en hel hop studier så har jag njutit av jul. O jag kommer göra det ett tag till. När mörkret faller är det mysigt med det milda ljuset från granen, stakarna o stjärnorna en tid till tycker jag. Huset är fyllt av doften från hyacinter. Jag blir helt galen i dem såhär års o vill alltid ha en som blommar o doftar samtidigt som jag har några med knoppar på gång. Så är det bara att byta ut och fortsätta njuta av doften allteftersom de vissnar. Sedan sparar jag lökarna i en papperspåse o gräver ner dem i ett land till hösten.
En bukett tulpaner unnade jag mig till nyår. Det är något visst med att besöka en blomaffär såhär års. Det har jag bloggat om tidigare. Men det tål att upprepas. Ta dig tid att åka till en blomaffär en grådaskig vinterdag när det är snålblåst och svinkallt. Doften av blommorna ger en känsla av liv och det är som att besöka en sommaräng för en stund. Att sedan köpa med sig något hem som lever, är färgglatt och doftar gott det är fint det.


Nu hoppas jag vi får en bra början på det nya året. Vi får väl se om den andra delen av vintern bjuder på några snömängder. Även om nu både jul och nyår passerat så kan det bli andra fina saker att göra. Soliga vinterdagar, mysiga vinterkvällar med ljus o te. Dagar som sakta blir längre igen när ljuset kommer tillbaka efter att vi nu även passerat midvintern. Här följer några foton från min jul
Morotskaka med kokos o krossad ananas i samt pepparkakskryddor 

Nyårs"godis"

Så ljuvligt med denna syn som möter oss på köksbordet 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna