Lust eller plikt

Vid några tillfällen under de senaste åren har jag hamnat i diskussioner med olika människor där vi samtalat kring lust och plikt. Ska man bara göra det man har lust till? Hur fungerar allt i samhället då? Hur hittar man en balans till livet lagom som fungerar år ut och år in. Vi lever i en individualistisk tid då det blivit modernt att tänka på sig själv, förverkliga sig själv, hitta sig själv, utveckla sig själv och landa i sig själv...mycket själv blir det. Jag tror verkligen inte det är fel och jag är säker på att vi blir sköna människor först när vi lärt oss älska oss själva. Men därifrån till att bara göra det man ha lust till. Alltså om man är frisk och stark. Är man sjuk är det en helt annan sak. Den som har gått sönder på insidan kanske måste göra precis tvärtom. Den har kanske gått på plikt och styrts av det under alldeles för lång tid och tappat lusten. Då är det verkligen dags att landa och hitta tillbaka till sig själv och det som gör att man får bli frisk och må bra igen. Men vi som egentligen inte mår dåligt om vi tänker efter. Vi kanske behöver lära oss att livet ibland är plikt. Till allt känner man inte enorm lust. Men så är det det där otroliga som händer ibland när man gjort något av plikt. Det där med allt oväntat gott man kan få på köpet. Om man bara lägger manken till, anstränger sig och tar sig i kragen. Då kan det bli massa följder som faktiskt visar sig vara härliga livsupplevelser. Lite som dolda skatter i livet som faktiskt inte visar sig förrän man ansträngt sig för att hitta dem. Eller som blir som en oväntad belöning. En skön känsla som ger glädje i hjärtat likt en diamant som glänser.


Vad kan det då vara för situationer jag tänker på? Ja till exempel på helgen kanske man bara vill slappa och zappa i soffan för att man är trött efter veckan. Men så har man en hög energiska barn som vill hitta på något kul, en hög tvätt som behöver fixas m.m. Hur trött man är så kanske man kan masa sig ur soffkoman och faktiskt ge sig ut med barnen på en lång skogsrunda och ta tag i hemmet. Det var precis vad vi gjorde här idag. Jag hade huvudvärk och lingonvecka så dagen började med värktablett. Trött som ett as och seg som en åsna. Men jag tvingade verkligen igång kroppen. I hallen väntade fyra baljor ren tvätt. Upp och ner med dem på dubbelsängen och så satte jag igång att vika allt och lägga in det i garderober. Barnen var duktiga och fick varsin hög som de själva lade in i sina garderober. Sedan lös solen in och avslöjade damm och smulor. Så på tvättbestyren följde dammsugning. I badrummet luktade det lite ledsamt så där tog jag upp golvbrunnens delar för skurning. Att fylla en sprayflaska med diskmedel och vatten duger förresten fint även till badrumsrengöring (ifall man nu skulle försöka skylla på att man inte har någon rengöring hemma). Sedan gick jag över allt det andra i badrummet med rengöring och avtorkning. O så härligt! Skinande rent och väldoftande.
Till lunch blev det köttgryta och ris. Efter den hade man kanske velat vila lite men istället gav barnen och jag oss ut på skogspromenad. Det finns lite snö kvar efter veckans plötsliga snöfall, så i delar av skogen var det kyligt. Men där solen lös var det riktigt underbart att gå. Vår yngsta dotter på två år njöt precis lika mycket som storasystrarna. Vi promenerade i över en timma. Stannade och lyssnade på fåglar, tittade på vackra mossklädda stubbar, njöt av skogen som susade stilla och tyst. Det, mina vänner, är lisa för själen. Det är så mycket mer rogivande än vad tv-soffan kan erbjuda eller alla internetsidor i världen kan ge. Skogen, där får mitt hjärta ro. O jag håller precis på att lära mina barn detsamma. Vi pratar om allt mellan himmel och jord på våra promenader. Allt man kommer på får man säga. Men så ibland säger jag: nu ska vi bara vara tysta en stund. Hör ni? frågar jag dem så. Hör ni vad skogen är skön att lyssna till. Jaa, säger de och ler mina tre små skatter till barn. Att umgås med dem är dock aldrig plikt. Det är en gåva som jag försöker förvalta väl.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna