Vår vackra planet

Det finns de som går all in på det gröna livet. Andra gör så gott de kan. En del fnyser, rycker på axlarna och säger att det spelar väl ingen roll vad lilla jag gör när det ändå är de stora fabrikernas fel att miljön förstörs. Men inte slutar vi väl med kärlek för att det finns krig i världen?

Jag vill klargöra att jag inte är någon expert på ekologisk hållbarhet. Men för den skull behöver jag inte låta bli att engagera mig i ämnet och lyfta det här i min blogg. För oss som är outbildade inom området kan det vara svårt att välja rätt och försöka leva miljövänligt. Eller behöver det egentligen vara svårt..?
Nu när det faktiskt kommer endel problem till oss så blir det plötsligt verkligt. Men det är här jag menar att jag inte är någon expert. På vissa platser i Sverige råder vattenbrist.  Jag har inte kunskap kring om det är på grund av att vi förstör planeten och vädret eller om det bara är en tillfällighet att det är fattig nederbörd.
Själv studerar jag till förskollärare och har inte så mycket utbildning i ekologiska frågor. Men det är ändå ett ämne även vi i vår utbildning berör. Det är ett fantastiskt tillfälle att börja inspirera barn, i tidig ålder, till en hållbar ekologisk medvetenhet. Det är ju de som ska ta över den här planeten som vi lever tillsammans på.

Vad gör du för att vara rädd om vår vackra jord? Det är dags att miljömedvetenhet blir något modernt. Det beror helt på vem du talar med om saken. Vissa kan inte tänka sig att byta några bekvämligheter alls mot mer miljövänliga alternativ, utan struntar bara i sådant. Andra lever otroligt friska och härliga liv. De känns som ett med naturen och försöker verkligen leva i symbios med den. Sådana människor blir jag otroligt inspirerad av. Har du till exempel sett svt.s härliga serie "Gäst i spenaten"? Om inte så är det ett riktigt fint program om en familj som lever ekologiskt hållbart och får besök av kändisar som provar på livet där. Kolla svtplay om du har missat det hittills.

Vi säger gärna nuförtiden att vi har alldeles för mycket att göra. Men samtidigt är vi en hel massa på nätet. En del bråkar, snackar skit, är avundsjuka och osams både på internetsidor och i verkliga livet. Jag tror det snarare är så att vi ibland har för mycket tid! Hinner vi med allt det där knasiga, då har vi egentligen både tid och ork. Tänk om all missbrukad tid kunde förvandlas till något konstruktivt istället. Till exempel att arbeta med miljön och komma på massa smarta lösningar i hemmet. Det finns säkert många därute som redan gör det. Kanske är det så att vi faktiskt måste det nu när vi fått problem som vattenbrist. Vi vet ju inte om det är ett tillfälligt eller längre bestående problem. Men oavsett det så skadar det inte att lära sig leva miljövänligt.

Jag tvättar aldrig en halv maskin tvätt utan sparar tills det finns tvätt för en full maskin. Fast det är ju lätt sagt när jag har en stor familj = stor tvätthög. Sedan hänger jag gärna ut den på tork på tvättlina eller torkställning istället för att använda torktumlare. Är det dåligt väder (fast bra ut vattenbristsynpunkt) så hänger jag under tak på balkongen på en torkställning. Det luktar så gott när man kryper ner i en renbäddad säng med lakan som fått torka i vinden. Eller att torka sig med en handduk som doftar frisk uteluft.
Att handla närproducerade varor är en annan bra sak man kan försöka med.
Såhär års kan du också börja odla egna grönsaker att få njuta av hundra procent ekologiskt egenodlat. Du behöver inte ens köpa frö. I vintras planerade mina ledarkollegor och jag scoutterminen tillsammans. Vad skulle vi hitta på till våren? Vi hade läst att man kan lägga en tomatskiva på jord i en kruka, hälla över lite jord och sedan vänta. Så vi bestämde oss för att testa det med barnen. Vi undrade just om det verkligen skulle fungera. Oh, det gjorde det! Plötsligt var krukorna alldeles fulla av små tomatplantor. Det verkar som varenda kärna i tomaterna tog sig. Så spännande för både vuxna och barn.
Det finns massa smarta miljötips som både du och jag sysslar med. Det kanske inte verkar mycket för världen. Men om alla gör så gott de kan så tror jag visst att planeten kan bli en skön plats att leva på även i framtiden, för alla de som nu är barn och de som ännu ej fötts.


Vår vackra planet är full av skönhetEtt av mina bidrag till en bättre miljö: torka tvätten ute

En av de som ska ta över vår jord

Jag och vår yngsta för ett tag sedan. Hoppas vi lämnar efter en god jord åt våra små


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig