En målarduk och en lerklump

Strandsäsongen är här...men inte den perfekta kroppen eller? Kan vi inte bara bestämma såhär: antingen är du nöjd med det du har eller så är du sakta, i din takt på väg mot ett mål. Konstnärens tavla ser inte sagolik ut vid första dragen med penseln. Den jämförelsen har jag skrivit om förr. Likaså krukmakarens lerklump, inte heller den ser mycket ut för världen till att börja med. Men båda vet att det kommer bli något bra av det som inte ser mycket ut för världen just nu. Likadant måste du tänka om dig. Fast ännu bättre är om du inser att du ÄR fin redan nu. Fin, älskad, underbar och värdefull. Uttjatade ord kanske men vi verkar aldrig få för mycket av dem. Inte så länge det finns folk med ätstörningar, människor som ständigt är missnöjda med sig själva, jämför sig med andra och mår dåligt av sin spegelbild.
Det är lättare än någonsin att jämföra sig med andra. "Tack vare" sociala medier och flödet av till synes perfekta kroppar som de fylls med. Folk som väljer att visa lite mer än vad åtminstone jag tycker är smakligt. Du får gärna kalla mig moraltant. Men jag tycker det har gått överstyr med vad som många anser vara normalt. Det är inte ok att visa upp sina privata delar för alla. Det känns desperat och sjukt i jakten på följare och likes. De där delarna är dina och kanske din partners skatter, inte hela världens. Jag är inte för att kvinnor ska skylas men från det till klä av sig helt är något helt annat.
De flesta av oss klarar bildflödet och vet att mycket idag handlar om filter och retuschering, operationer och löshår. Det är inte så riktiga människor ser ut i verkligheten. Men det påverkar en del mer än de tror. Sedan går man omkring och tror att man inte duger. Att man är ful och fel.

Själv har jag accepterat att jag just nu är en mullig mamma. Det är inte kul att väga för mycket men jag hänger inte upp hela livslyckan på det. O det ska inte du heller! Några kilo hit eller dit är faktist inte hela världen. Vare sig det beror på småbarslivet, stress, ålder, tröstätande eller något annat. Inte hänger det heller på den perfekta rumpan, rätt tuttstorlek, finaste benen eller mest pumpade armarna. O magar ska vi inte tala om...det vore nog bättre vi hyllade mångfalden där med. Vi måste våga lyfta sådant här med tankarna kring våra kroppar. Varför? För att ingen ska behöva känna sig ensam eller tro att den inte duger.
Du måste börja tillåta dig själv att må bra NU. Inte sedan utan nu. Var inte rädd för vad andra tänker, tycker, tror och pratar. Vem är de att bry sig om? Det är 2017 och dagens upplysta, moderna människa bör ägna sig åt mer intelligenta saker än att sitta och göra sig rolig över andra, döma ut och peka på fel. Det är ute att vara sådan och är inte speciellt kul att umgås med de som bara gör sig rolig på andras bekostnad.
Det stjäl så mycket fel energi att plåga sig med oro över andra. Spara istället den energin till att börja älska dig själv, pyssla om dig själv, äta rätt så du blir ordentligt mätt för en gångs skull. Inte låtsasbanta fel. Ska du orka med så behöver du bränsle. Det bästa är att då får du också ork till att träna. Kanske inte som en blådåre på ett gym. Men åtminstone sköna promenader till att börja med. Så en dag märker du att den där spegelbilden är riktigt fin. Den är inte perfekt för det är ingen. Men den är värdefull, viktig och bra. Det där med att ta hand om sig handlar inte om att du ska bli godkänd av andra det handlar om att du fått en kropp att ta hand om. En kropp som faktiskt kan hålla i 80, 90 eller 100 år om du tar hand om den, älskar och vårdar den.
Nu ska jag gå ut och ta hand om något annat som jag också gillar att vårda och pyssla om. Gårdagens inköp av blommor som ska få flytta in i våra krukor och amplar. Ha en fin dag och glöm inte att älska din kropp! Tänk på målarens duk och krukmakarens lerklump. Du kan bli likt en sagolik tavla eller vackert lerkärl bara du ger dig tid att blomma ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna