Friluftsliv

Det kan ta en stund innan känslan infaller när man äntrat skogen. Men så kommer den efter en stund. Axlar sänks, man andas ut, släpper ut håret, får rosor på kinderna efter en stunds vandrande över stock och sten. Lungorna fylls av den friska luften och man känner att "nu mår jag bra!"

Jag får väl "skylla på" (läs: tacka) mina föräldrar som tog med mig ut innan jag vare sig kunde gå eller prata. Det finns fotobevis på ett ungt par skidandes en vinterdag med sin förstfödda inlindad i en pulka som en eskimåunge (jag och mina föräldrar). Just den härliga gången minns jag ju inte. Men de var båda på det klara med att vare sig man ska ut på vildmarksliv eller plocka bär i skogen så kan barnen vara med. Det märks på mina barn, den där känslan som jag beskrev i början. Först kanske de är lite tafatta och inte vet riktigt vad de ska göra. Men sedan händer något underbart och roligt när hela kroppen och alla sinnen möter den vackra naturen. Då kan både löv, pinnar och hela skogen bli till en rolig lek och ett härligt äventyr.

Hur orkar du fara runt så mycket? frågar en del. Det är ju nya foton på olika ställen nästan varje dag, säger de undrande. Självklart har vi lugna perioder när bekvämligheten tar över och man bara inte orkar bylta på mig och barnen regnkläder när det ihålligt regnat och blåst i flera dagar. Andra gånger är det sjukdomsperioder som avlöser varandra när huset är fyllt av växande barn som utvecklar immunförsvaret och möter baciller. Då kan jag trånande blicka ut från fönstret i kammaren och se solen gå ner bortom skogen. Jag vill ut då och se det närmare, känna naturen ända in i hjärtat. Det är väl därför jag ser till att göra det så fort jag bara kan. Ofta tillsammans med nära och kära. För det gör så gott. Det ger krafter inför vardagens slit och lägger sig som balsam i själen. Här kommer några av de foton från senaste tidens möten med naturen. Jag kan aldrig säga det nog: ut och njut!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Något annat än läsa, skriva och räkna

Tillräcklig