Kvartalskris och förskollärarens utrustning

Då var vi här igen som så sker då varje ny årstid gör entré. Den stora årstidskrisen infinner sig! Det händer i en barnfamilj med ständigt växande barn. För då kan man vara helt säker på att inte en enda i barnaskaran har samma storlek på något sedan förra året vid denna tiden. Det är tur om ens en mössa från i fjol passar. Så i helgen tog jag tag i årets omgång av vinterkris. Nu behövde de två äldsta nya kängor och varma jackor. Så iväg till närmsta affär och fick fatt i ett par riktigt fina varma kängor till äldsta dottern. Den andra dottern beställde mannen i huset åt på nätet och likadant gjorde jag med deras jackor till vintern. Så skönt, nu är det gjort. Bara en genomgång av termobyxor som är kvar. Lilla madam i barnaskaran får fortfarande ärvekläder tack o lov. Men när de blir äldre är det inte lika mycket att ärva för i de åldrarna hinner de slita ut det mesta innan det blir för litet.
Efter skoinhandling blev det en snabb tur i mataffären också, så helgen blev räddad även på matfronten hos den här "fem i familjen"-skaran.


Ja jag är ju ingen stadspingla utan blir mest vimmelkantig, svag, svett och blek av massa shopping. Så efter inhandlingen drog denna friluftsälskande modern till skogs med sina tre små. Där återfår jag liv i blicken, rosor på kinderna och nya krafter. Vi hade packat lite ved, tändstickor, filtar och fika. Så tände vi en brasa vid en sjö i skogen. Slog oss ner och fikade på filtarna till brasans knastrande medan vi blickade ut över den stilla skogssjön. Längs kanterna pryddes den av träd i höstens varma färger. Detta var ett mycket trivsamt sätt att spendera en lördag på.  Så skönt att få omges av skogens tystnad. Det enda som hördes var brasans fina sprakande och en lätt vind som susade sakta genom träden. Sist men inte minst vill jag nämna vad jag gjorde i just den där stilla vinden.
Jag följer massa andra trevliga friluftsmänniskor på instagram och har därigenom blivit inspirerad till att skaffa mig en hängmatta. Det är en liten behändig lättviktare i fallskärmstyg. Den kommer i en liten påse och när man vecklar ut den är där hakar och kraftiga snören med på plats. Så använder man bara den vart i skogen man än är. Helt perfekt också om man inte har med något att sitta på. Man kan ha med sovsäck eller filt o så kan man ligga där mellan två träd och bara inta naturens lugn. Vi turades om, barnen och jag, med att inviga denna nya del av vårt friluftsliv. 


Så otroligt avkopplande på helgen när höstveckorna går i 120 och man ligger i som en rem för att hinna allt och lite till. Jag samarbetar inte ännu med något företag som tillverkar sådana hängmattor. Så du får leta själv där du vill. Några som jag däremot skulle vilja hitta samarbete med är de som säljer friluftskläder. Jag har funderat mycket kring mitt blivande yrke som förskollärare. Är det någon som behöver starka, färgglada, tåliga utekläder så är det förskollärare. De står ute med barnen i alla väder. Det värsta som finns är att frysa då. Den dagen jag tar examen ska jag verkligen unna mig rejäla, fina kläder att ha i mitt blivande yrke. Vid sidan av studierna springvikarierar jag ibland. Just nu är jag även inne i en fem veckors praktik på heltid. Då får jag verkligen känna på yrket på allvar. O jag kan bara säga att det är världens bästa!
Det här med bra kläder är verkligen en viktig del för att kunna må bra och vara varm o torr. Men också för att kunna ha kul tillsammans med barnen. Vi som jobbar i barnomsorgen behöver tofflor, stövlar, kängor, springskor, regnställ, vinterjacka, termobyxor m.m. Det är verkligen en yrkesgrupp som friluftsbolag skulle kunna tjäna mycket på. Iallafall jag känner att det kommer vara värt att använda kläder av bra kvalitet när man ska tillbringa många år med många barngrupper genom sitt yrkesverksamma liv. En idé kunde vara att som företag rikta in sig redan på oss förskollärarstudenter och varför inte erbjuda studentrabatt på alla dessa kläder vi kommer behöva? För min del handlar det om att hålla mig varm och torr. Men också att få använda lite glada färger som piggar upp. Många vuxenkläder kan vara i lite trista färger. Det känns väl som att det mörka vädret i sig räcker eller? Vi behöver inte göra det värre. 

Så....om jag lyckas hitta något bra och roligt klädmärke för oss i barnomsorgen, för friluftslivet eller vem som helst som bara vill göra världen till en lite gladare, fräschare plats, så lovar jag att blogga vidare om det... fortsättning följer hoppas och tror jag!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig

Något annat än läsa, skriva och räkna