Något annat än läsa, skriva och räkna

Vi hade en intensiv höst, ungarna och jag. Mycket studier och lite ledigt. Så något av det som vi älskar mest, nämligen pyssla, fick ge vika. Igår stod jag och stekte mackor med ägg i. Jag vet inte om du testat det någon gång. Man gör hål med förslagsvis ett glas i ett rostbröd. Sedan lägger man det i en smörad varm stekpanna och knäcker i ett ägg i hålet. Krydda lite med salt och franska örter (den blandningen finns att köpa färdig i kryddburk). Det är vår nya bruchfavorit här. Säkert känt sedan gammalt för många. Men det är kul att ha sina perioder med saker som alla i familjen gillar.
Jag knäckte äggen varsamt, sköljde ur skalen och lade dem att torka på papper. Sedan planerade jag att barnen och jag skulle pyssla lite. Två av tre är hemma och hostar o har snuva och så även jag med. Så jag tänkte att vi behöver något uppmuntrande och färgglatt att syssla med. Internet är en otömlig källa till inspiration för pyssel. Jag hade sett något om att marmorera ägg med raklödder och karamellfärg. Så det tänkte jag att vi skulle prova. Man tror ju verkligen inte att påsken närmar sig när man tittar ut. Vintern håller ett stadigt och envist grepp om naturen. Den är förvisso vacker på sitt vis och vi har verkligen njutit i skog och mark samt pulkabackar. Men nu när även hosta och sjukdom håller ett minst lika fast grepp om oss, då längtar man ändå till värme och vår. För att öka känslan av att den ändå är på väg så kan man ju börja pyssla lite. 
Det var en härlig känsla att trycka ut raklödder på en plåt. Sedan droppade vi några droppar karamellfärg i och rörde om med blompinnar lite lagom mycket för att skapa känslan av marmorering. Sist rullade vi runt äggskalen i det färgade löddret. Det blev färgat lödder över så barnen hämtade vitt papper som de doppade i och skapade otroligt vackra konstverk. "Å mamma, det här var roligt" uttryckte barnen. "Eller hur", svarade jag. "Man behöver göra något annat än bara räkna, skriva och läsa jämt", fortsatte jag. 
Hela köket doftade fräscht från raklöddret och vi var alla glada över att få ha haft en kreativ stund. Givetvis gick den varsamma äggskalshanteringen över till att man bara var tvungen att få sätta händena i det läckra, mjuka, fluffiga löddret. I dessa slimetillverkartider är det väl helt förståeligt. Vad gör det om man får städa loss med disktrasan över halva köket sedan. Vi hade det kul och härligt tillsammans. O det kan vara viktigare än något annat en mörk, trött, förkyld vårvinterkväll i ett hus på landet, i en lägenhet i stan eller vart du än är. 

Jag värnar om de estetiska ämnena i skolan. Barn behöver få använda hela kroppen och känna rytm, lust, få röra sig, känna olika material och tekniker, dofter och färger. Jag tror vi har fått alla våra sinnen av en orsak och att vi inte ska beröva livet på något av dem. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ambassadör

Tillräcklig